...
Vlastivedné múzeum v Galante

A hónap tárgya

OKTÓBER - porcelán virágtartó 1

OKTÓBER - porcelán virágtartó

Dátum: 1. 10. 2021

Október hónap tárgya egy nagyobb méretű, dekoratív kerámia virágtartó vagy váza, amely a diószegi Kuffner-kastély kevés megőrzött tárgyainak egyike.

hónap tárgya, kézikönyv

SZEPTEMBER - nyilvántartások segédkönyve a diószegi cukorgyárból, 1908 - 1910

Dátum: 2. 9. 2021

A feljegyzések azt mutatják, hogy mennyi szakmára volt szükség egy nagy gyár működtetéséhez és az uradalom fenntartásához, és hogy milyen bért kaptak érte, mivel ezek a foglalkozások ma már nem olyan gyakoriak.

AUGUSZTUS - Hímzett ingváll 1

AUGUSZTUS - Hímzett ingváll

Dátum: 6. 8. 2021

A női öltözet egyik alapeleme volt az ingváll, a felsőtestet eltakaró rövid ruhadarab, amelynek vállrészét általában hímzés, csipke vagy ráncolás, esetleg szövés díszítette.
A hónap tárgya egy ingváll, amely a németgurabi (Veľký Grob) ünnepi női viselet része volt.

JÚLIUS - Szándékosan megrongált vaslándzsa 1

JÚLIUS - Szándékosan megrongált vaslándzsa

Dátum: 15. 7. 2021

A mai Diószeg határában talált római kori germán temetkezési helyről származó érdekes leletek lehetővé teszik, hogy megértsük és részben rekonstruáljuk az akkori lakosok életét. Az egyik ilyen tárgy egy hajlított vaslándzsa.

Kovácsfújtató 1

JÚNIUS - Kovácsfújtató

Dátum: 10. 6. 2021

A hónap tárgya egy kovácsfújtató, amely az egykori alsószeli-i kovácsműhelyből származik

MÁJUS - Női toalett készlet 1

MÁJUS - Női toalett készlet

Dátum: 1. 5. 2021

A hónap tárgya egy női toalett készlet, amely keféket és kézitükröt tartalmaz. A készlet 19. század második felében készülhetett Közép-Európában.

ÁPRILIS - FAVÁZAS BORONA 1

ÁPRILIS - Favázas borona

Dátum: 21. 4. 2021

A hónap tárgya egy átmeneti típusú borona, amelyet trapéz alakú faszerkezet alkot hat sor éles vasfoggal. A borona, melyet a 20. század első felében használtak, Vezekényről származik, és 1969-ben került be a múzeum gyűjteményébe.

MÁRCIUS - Konkordia könyv  (Concordia – Egyetértés)  1

MÁRCIUS - Konkordia könyv (Concordia – Egyetértés)

Dátum: 4. 3. 2021

A könyv hónapjának tárgya könyvgyűjteményünk egyik legrégebbi, 1580-ból származó darabja, amely 1989-ben került a múzeumba.

FEBRUÁR - Farmácia c. szaklap  4

FEBRUÁR - Farmácia c. szaklap

Dátum: 5. 2. 2021

A hónap tárgya egy könyv - pontosabban egy szakfolyóirat 1955-ös teljes évfolyama egybekötve (e. sz. H-3526). A gyűjtemény a szlovák nyelven megjelent Farmácia c. szaklap 12 számát tartalmazza - ez az újság egyike a legrégibb szlovák nyelvű szakfolyóiratoknak.

JANUÁR - fényképfelvétel a Nemesnebojszai fociklubról 1

JANUÁR - fényképfelvétel a Nemesnebojszai fociklubról

Dátum: 11. 1. 2021

A hónap tárgya egy nemrég szerzett, ritka fényképfelvétel a Nemesnebojszai fociklubról. A klub rövid ideig volt aktív, 1938 és 1943 között működött a faluban

DECEMBER - Gyerek szánkó 2

DECEMBER - Gyerek szánkó

Dátum: 3. 12. 2020

A hónap tárgya egy egyszerű, fából készült gyerek szánkó, mely kiváló téli szórakozást nyújtott. Az egyes részeket csapolással kapcsolták össze. A tárgy Vágáról származik. 1930 körül egy apa készítette lányának, aki 1975-ben a múzeumnak adományozta.

NOVEMBER - Görkorcsolya, 20. évszázad , 70es – 80as évek 1

NOVEMBER - Görkorcsolya, 20. század , 70-es – 80-as évek

Dátum: 6. 11. 2020

A hónap tárgya egy régi típusú görkorcsolya, amely 2013-ban került a múzeum gyűjteményébe.

OKTÓBER - Pomôcka na sadenie kukurice 1

OKTÓBER - Kukoricavető

Dátum: 13. 10. 2020

A hónap tárgya a kukoricavető. Ez az egyszerű mezőgazdasági eszköz Vezekényről került a gyűjteményünkbe, 1969-ben.

SZEPTEMBER - Lekvárfőző edény 1

SZEPTEMBER - Lekvárfőző edény

Dátum: 3. 9. 2020

A hónap tárgya a deszkalapokból készült, belül rézlapokkal kivert érdekes lekvárfőző edény, amely 1986-ban Semptéről került a Galántai Honismereti Múzeum gyűjteményébe. Az edényt a 20. század 40-es éveiben házilag készítették. A lekvárt nyílt tűzön főzték benne.

Női alsó ing 3

Női alsó ing

Dátum: 3. 8. 2020

A hónap műtárgya egy női alsó ing, amelynek a felső részét fehér gyári készítésű vászonból varrták meg. Az ing alsó, szoknya része házi szövésű kendervászonból készült, mégpedig két szélből, amelyeket a szoknya oldalán trapéz alakú részek egészítenek ki. Ezt az alsó inget munkanapokon viselték. Ünnepeken felső szoknyát és kabátkát vettek rá. A tárgy a múzeum gyűjteményébe Alsószeliből 1975-ben került.

1

Kisszekér

Dátum: 2. 7. 2020

A hónap műtárgya egy vasalt kisszekér. Iparos munka, bognárműhelyben készült. Fa szerkezete és négy kereke van. A szekér alja feltehetően később, másodlagosan került a helyére. A kisszekér, helyi elnevezése „szekerkó” Diószegről származik és 1940 körül készült. A Galántai Honismereti Múzeum gyűjteményébe 1987-ben vásárlással került.

bokréta

Sopornyai lakodalmi bokréták

Dátum: 8. 6. 2020

A lakodalmat megelőző időszakban szokás volt az egymás megajándékozása, s ezzel a házasságkötési szándék megerősítése. Erre példa a vőlegény számára készített bokréta is.

kosik

Kukoricacsuhé táska

Dátum: 13. 5. 2020

A hónap műtárgya egy női bevásárló táska, amelynek két füle van és kukoricaháncsból készült. A ripszkötés néhány típusának a váltakozásával, a közepén áttört mintával fonták meg. Forró Terézia, a Népművészeti Központ dolgozója a már említett fa rámán készítette 1989-ben. A Galántai Honismereti Múzeum gyűjteményébe még ugyanabban az évben Vágáról került.

hímestojás

Katarína Brinzová hímestojása

Dátum: 3. 4. 2020

A népi kultúrában a tojásnak szimbolikus jelentése volt. Az újjászületést, az új életet, az élet körforgását és a tavasz érkezését jelképezte. A tojás, mint jelkép összefüggött a kisállatok kikelésével a tavaszi időszakban. A tavaszi szokásokban a tojás Szlovákia egész területén használatos volt, a jó termést és egészséget, vagy a termékenységet biztosította. A különböző technikával díszített tojások a legények jussa volt a lányoktól húsvéthétfőn. A keresztény hit szerint a hímestojás Jézus Krisztus feltámadását jelképezi. A hagyományos népi kultúrában a tojásokon a díszítés a mágikus szerepüket erősítette.

főkötő

A sopornyai főkötő

Dátum: 13. 3. 2020

A főkötő az öltözet fontos része volt és nem hiányozhatott a férjezett nők fejéről. Viselése nemcsak íratlan törvény volt, hanem esztétikai elvárás is, ezért az asszonyok szebbnél szebb mintázattal hímezték ki. A gazdagon díszített főkötőt leginkább ünnepi alkalmakkor viselték. A főkötő két részből állt: a homlokpántból és a hátlapból.