...
Vlastivedné múzeum v Galante

SZEPTEMBER - fa tál

honap targya

Ahogy a mondás tartja, a szépség az egyszerűségben rejlik. A sima felületű, legömbölyített, apróbb tárgyak tartására is alkalmas esztergált kínáló- vagy tárolótál szinte csábít az érintésre.

A népművészet mestere, a szeredi Michal Hupka faesztergályos gyártotta, aki 1962 óta készített tárgyakat az ÚĽUV részére.

A faesztergályosság (csutorásmesterség) a fafeldolgozó kézműipar egyik ága; a mesterek különféle dísztárgyakat és használati tárgyakat, főleg konyhai eszközöket készítettek: ivó-, tároló- és mérőedényeket, tálakat, kanalakat; de ők készítették a rokkát, orsót, vagy bizonyos bútorrészeket (pl. asztallábakat), gyertyatartókat, fogasokat, sőt a tajtékpipát is. Szlovákia területén egykor szervezett formában is létezett ez a mesterség, az iparosok -- más kézművesekkel társulva -- elsősorban cégekbe tömörültek.

A faesztergályos munkájának lényege, hogy a fát forgás közben esztergagépen munkálja meg különféle vésők segítségével. Ezzel az eljárással készült ez a viszonylag sekély edényke is. Alapanyaga szilvafa, amelyet gyakran használtak fafaragásra és -esztergálásra. A fényes, sima felületet a színtelen politúrozás adja. A tál dísze a fa természetes erezete, valamint a külső felületbe hullámvonal-szerűen bevert sárgaréz vasalat. Az edény 1972-ben, Michal Hupkától került a múzeumba, és a helyi faesztergályos kézműipar magas színvonalának egyik bizonyítéka.

 

Szöveg: Mgr. Diana Gruberová, etnográfus

Fordítás: Holop Erzsébet

Hozzáadás dátuma: 21. 9. 2022 11:08
Legutóbbi frissítés dátuma: 21. 9. 2022 11:46
Szerző: Správca Webu