...
Vlastivedné múzeum v Galante

Randevú a múzeumban

Amikor: 11. 2. 2023 15:00 - 19:00

Ahol: Galántai Honismereti Múzeum

randevu a muzeumban, banner, vmga

Ismét különleges programmal készülünk Valentin napra. Február 11-én szombaton délután az állandó kiállításoknál a régi idők randevúzásaira fókuszálunk. A látogatók elsajátíthatják a legyezőnyelv alapjait, megismerkedhetnek a szerelmi mágia praktikáival és szerelmi bájitalt is készíthetnek.

Esemény típusa: történelmi esemény (néphagyomány)
Akadálymentesített belépés az eseményre

A Galántai Honismereti Múzeumban tavaly rendeztük meg először a Randevú a múzeumban elnevezésű programot, amelynek sikere messze felülmúlta az elképzeléseinket. Idén újra teret biztosítunk egy izgalmas randevúnak, melyre szeretettel várunk mindenkit, akik a történelem speciális szegmensére kíváncsiak. A látogatókat izgalmas témákkal várjuk több kiállítóteremben is.

 

Beszél Ön legyezőül?

A legyező sosem volt egy egyszerű hűsítésre szolgáló használati tárgy, divatos kiegészítő vagy státusszimbólum. A fiatal hölgyek kommunikációs eszköze volt, amelynek segítségével titokban tudtak üzenni hódolóiknak a különböző társadalmi eseményeken. A Polgári lakáskultúra c. kiállításban a legyezőnyelv rejtelmeibe vezetjük be a látogatókat.

 

Szerelmi mágia

Varázslások, jóslások és különböző mágikus szertartások természetes részét képezték a falusi élet mindennapjainak is, és elvitathatatlan a paraszti kultúrának ez a fajta öröksége. A mágia jelen volt az emberi lét körforgásában, és áthatotta az élet különböző területeit. Érintette az emberi kapcsolatokat is. A szerelmi jóslások arra a meggyőződésre alapoztak, hogy minden eladósorban lévő lánynak a végzet elrendelt egy férfit. A szerelmi jóslások által – ha azt a megfelelő módon a megfelelő időben végezték – megtudhatták, ki az a férfi. A Randevú a múzeumban program résztvevői az etnográfiai kiállítási részben többet is megtudhatnak a szerelmi jóslásokról.

Ha a nő meg akart szerezni egy férfit, vagy meg akarta erősíteni a kapcsolatukat, akkor különböző mágikus szertartásokat végzett. Ételeket és italokat kevert, amelyet aztán „megétetett” a kiszemelt férfival. A múzeum gyönyörű gyógyszertári bútoregyüttese kiváló hátteret biztosít majd a mágikus receptek tanulmányozására és egy szerelmi bájital keverésére.

 

Csoportok az alábbi időpontokban indulnak:

szlovák nyelvű vezetés: 15:00, 16:00 és 17:00 órakor

magyar nyelvű vezetés: 15:30, 16:30 és 17:30.

Belépődíj 2€/fő. A látogatók száma korlátozott, ezért javasoljuk az időpontfoglalást az alábbi nyomtatványon keresztül: https://forms.gle/fPDDvivcFoHhR7EK7 

qr code

További információ

Helyszín címe

Galántai Honismereti Múzeum, Hlavná 976/8, Galanta, 92401

Ár

Teljes árú belépőjegy: 2 €

Tartam

Időtartam: 240 perc

Szervező

Vlastivedné múzeum v Galante

Nyitvatartási idő

Otváracia doba
1. január - 31. december
kedd 09:00 - 17:00
szerda 09:00 - 17:00
csütörtök 09:00 - 17:00
péntek 09:00 - 17:00
szombat 13:00 - 17:00
Hozzáadás dátuma: 25. 1. 2023 11:40
Legutóbbi frissítés dátuma: 25. 1. 2023 11:51