Menu
...
Vlastivedné múzeum v Galante

MERKUR

MERKUR 3

Galántára érkezett a 100 éves legendás cseh találmány!

Több generáció legendás fém építőjátékának kiállítása a Galántai Honismereti Múzeumba érkezett. Jiří Mládek gazdag magángyűjteménye megismertet a MERKUR történetével és betekintést nyújt a fém építőjátékok világtörténetébe. A MERKUR kiállítás látogatói emberi nagyságú építményeket, villanyvonatokat is láthatnak, valamint fotófal és játéksarok várja őket.

Jiří Mládek, a kiállítás szerzője szenvedélyes gyűjtője a MERKUR építőjátéknak már csaknem 40 éve. „Ezek a lyukacsos kis lemezkék már gyerekkoromban hihetetlen módon lázba tudtak hozni, és azóta is izgalomban tartanak! Akkor határoztam el, hogy ha felnövök, megveszem a létező legnagyobbat, és építek belőle valami óriásit – nos, most csak a gyerekkori álmaimat váltom valóra!”  Jiří Mládek egyike a MEKRUR Múzeum alapítóinak és ő a megalkotója az Acélvárosnak, amely a világ legnagyobb, a Guinness Rekordok Könyvében is szereplő, Merkur-modellekből összeállított építmény. Magángyűjteménye Csehországban és Szlovákiában vándorkiállítás formájában számos településen megfordult már. A modellek összsúlya meghaladja a 2 tonnát.

MERKUR 1

A Galántai Honismereti Múzeumban 120m2-en állítottak ki autókat, vonatokat, repülőket és különböző szerkezeteket. A legrégibb kiállított tárgyak között megtaláljuk az első MERKUR játékdobozt 1925-ből és egy „luxus” kivitelezésű készletet fa dobozban 1947-ből. A kiállításnak kivételes darabjai az emberi nagyságú szoliterek: az olajfúrótorony, a világító torony és az óriáskerék. A látogatókat biztosan elbűvölik a villanymeghajtású vonatok, körhinta és különböző gépek, amelyeket a muzeológusok működésbe hoznak. Korabeli reklámok, szerelési útmutatók és régi dobozfedelek érdekes kiegészítői a tárlatnak. Fotófal és játéksarok is várja a látogatókat, ahol nemcsak a gyermekek, hanem a felnőttek is összeszerelhetnek valamit közvetlenül a kiállítóteremben.

MERKUR 2A MERKUR kiállítás betekintést nyújt a játéktörténet egy speciális szegmensébe is. A 20. század történelmi eseményei visszatükröződnek a különböző fém építőjáték márkák sorsának alakulásában Csehországban és a világban. A MERKUR egyike azon kevés szerelőjátéknak, amely túlélt néhány gyártásleállást, gyárbezárást, államosítást, privatizációt. A gyártás jelenleg is folyik, s a technológiák modernizálásával sikerül új életet lehelni egy tradicionális termékbe és közelebb hozni a mai generációhoz.

 

A Galántai Honismereti Múzeum dolgozói biztosak abban, hogy az interaktív MERKUR kiállítás nemcsak a gyerekek körében arat sikert, hanem azon felnőttek körében is, akik szívesen emlékeznek gyermekkori játékukra. A kiállítás 2023. szeptember 30-ig tekinthető meg. A teljes árú belépőjegy ára 2,50€, diákoknak és nyugdíjasoknak 1,50€, gyermekeknek 3 és 6 év között 0,50€.  

Hozzáadás dátuma: 26. 5. 2023 9:06
Legutóbbi frissítés dátuma: 5. 10. 2023 9:33
Szerző: Správca Webu