...
Vlastivedné múzeum v Galante

Előadások

Népszokások - A tavaszi időszak (Feketevasárnap, Virágvasárnap) 1

Népszokások - A tavaszi időszak (Feketevasárnap, Virágvasárnap)

Dátum: 29. 3. 2021

A múltban a téli időszak a hagyományos vidéki környezetben élő ember számára a rossz és sötét erők felerősödésének korszakát jelentette.

Farkasd, 1978 (a múzeum archívumából)

Népszokások - Farsangfarka

Dátum: 15. 2. 2021

Farsang végén, az utolsó három napon ezen a vidéken vidáman ünnepeltek, a farsangi ünneplés, még a téli ünnepkörhöz igazodva a tavaszi ébredést, a tavasz közeledésének hírét szolgálta. A farsangolás a farsangi időszak utolsó három napján, farsangfarkán: farsangvasárnap, farsanghétfő és farsangkedden-húshagyókedden, néhány településen hagyományosan hamvazószerdán zajlott.

Holand motívum, Zokov Gaj, készítési éve ismeretlen

Feliratos textil falvédők – nagyanyáink világának vizuális eszközei

Dátum: 29. 7. 2020

A Galántai Honismereti Múzeum a Nekcsei Szlovák Kulturális Központtal együttműködve bemutatja a központ kiállítását, melynek címe Feliratos textil falvédők – nagyanyáink világának vizuális eszközei. A kivarrott feliratos textil falvédő, amely kucharka néven is ismert, a hagyományos konyha berendezésének részét képezte, mégpedig az étkezésre vagy tisztálkodásra szolgáló részében kapott elhelyezést.

Rózsát szedő kislány, Boldogfa, cca 1960

Kivarrott textil falvédők a Galántai Honismereti Múzeum gyűjteményében

Dátum: 23. 7. 2020

A kivarrott textil falvédők széles körű elterjedését háztartásainkban a 20. század elejétől a 70-es évek végéig figyelhetjük meg.

A ma ismert textil falvédők első darabjait a történeti Magyarország területén a 19. század utolsó évtizedében megjelent német nyelvű képeslapokból mintázták a felsőbb társadalmi rétegek úrhölgyeinek igényei szerint.

Aratás, Boldogfa 1938

Népszokások - Péter és Pál napja (június 29.)

Dátum: 29. 6. 2020

Az aratás időszaka általában Péter-Pál napján (június 29.) kezdődött, úgy mondták, „megszakadt a gabona töve”

3

Népszokások - Pünkösd

Dátum: 26. 5. 2020

A pünkösdi ünnepek a keresztény szertartásrend szerint a hét hétig tartó húsvét utáni időszak utolsó napjaihoz kötődnek. A szentlélek ünnepe ez, amelyet a művészi alkotásokon lángnyelv vagy galamb képében ábrázolnak.

májusfa

Népszokások - Május elseje (Szent Fülöp és Szent Jakab napja)

Dátum: 29. 4. 2020

Ha május, akkor májusfa-állítás. Hogy ki állította a májusfát kinek, mi mindennel díszítették, milyenek voltak a szokás előzményei, és még sok minden másról a lenti cikkben olvashat.

buza

Népszokások - Szent Márk napja (április 25.)

Dátum: 24. 4. 2020

Az e naphoz fűződő napjainkban ismert szertartások a római ambarvaliákban gyökereznek. A rómaiak ezen az ünnepen könyörgő körmenetet tartottak, majd áldozatot mutattak be isteneiknek. Ezt a körmenetet Nagy Konstantin uralkodása óta a keresztények is megtartották és hozzá kapcsolódott a zöld vetések megszentelése.

fa

Népszokások - Szent György (április 24.)

Dátum: 24. 4. 2020

Április 24-én György napját ünnepeljük. Európa nagy részében ez a nap jelentette a tavasz kezdetét. A rómaiak e napon ünnepelték a Paliliát, amikor a pásztorok a nyájat kihajtották a legelőre, kiseperték az istállókat, vízbe mártott babérágakkal hintették meg magukat és a jószágot, szalmatűzön áthajtották a nyájat, maguk háromszor ugrották át a tüzet, hogy a boszorkányok rontását elkerüljék. A pásztorok áldozatot is mutattak be, majd kezet mostak a reggeli harmatban.

húsvét

A húsvéti időszak hagyományos népszokásai - Nagyhét

Dátum: 6. 4. 2020

A keresztény liturgia, de a néphit szerint is, a húsvétvasárnapot megelőző  hét egyes napjaihoz különösen fontos és jelentős szokások és hiedelmek kapcsolódtak. Ezt a hetet nagyhétnek nevezzük.

barka

A húsvéti időszak hagyományos népszokásai - Virágvasárnap

Dátum: 3. 4. 2020

A tavaszi időszak legnagyobb ünnepe a húsvét.