...
Vlastivedné múzeum v Galante

Múzeumpedagógiai program óvodák számára 2020/2021

Múzeumpedagógiai program óvodák számára 2020/2021 1

Figyelmükbe ajánljuk az idei iskolai évre tervezett múzeumpedagógiai foglalkozásainkat, melyek havi szinten más-más témát közelítenek meg játékos formában. A programot 4-6 éves gyermekeknek ajánljuk. A programra előzetes bejelentkezés szükséges.

Hónap: SZEPTEMBER

Téma: HOGYAN ÉLTEK ELŐDEINK A FALUBAN?

Az "Aki nem dolgozik, ne is egyék" című időszaki kiállítás kapcsán arra a kérdésre próbálunk választ adni, hogyan éltek a falusi emberek a 19. század második felétől a 20. század közepéig. A gyerekeknek igyekezni fogunk játékos formában bemutatni, milyen körülmények között éltek az akkori emberek: Milyen volt az akkori család? Hogyan telt a napjuk? Hogyan oszlott meg a munka? Ilyen és hasonló kérdésekre fogjuk keresni a választ.

 

Hónap: OKTÓBER

Téma: AKI NEM DOLGOZIK, NE IS EGYÉK

Októberben továbbra is az előző hónapban megkezdett témával fogunk foglalkozni. Ezúttal a mezőgazdaság fog állni érdeklődésünk középpontjában, mint a lakosság legfőbb foglalkozása a 20. közepéig.  Milyenek a legismertebb időjárásjóslások? Milyen hiedelmek kapcsolódtak az egyes földeken végzett műveletekhez? Megnézzük továbbá a kiállítást és megismerkedünk néhány érdekes eszközzel. Elbeszélgetünk arról is, hogy oszlott meg a munka, és ki miért volt felelős.

 

Hónap: NOVEMBER

Téma: FALUSI GYERMEKEK ÉLETE

Az előző két hónapban megtudtuk, hogyan nézett ki egy falusi ember élete 100 évvel ezelőtt. De milyen szerepet játszottak mindenben a gyerekek? Beletekintünk az akkori gyerekek életébe születésük pillanatától egészen az esküvőig. Jártak-e vagy sem iskolába? A munka miért oszlott meg már gyermekkortól nemek szerint? Mikor játszottak a gyerekek? A foglalkozás során mindenről szó esik majd.

 

Hónap: DECEMBER

Téma: KARÁCSONY

A decemberi foglalkozások középpontjában az egykori falusi karácsonyi szokások fognak állni. A gyerekeknek elmeséljük többek között azt is, mikortól díszítik a karácsonyfát, mi a betlehemezés, mit ünneplünk Karácsony éjszakáján, mit ettek egykor Szentestén, összehasonlítjuk a mostani Karácsonyt a régivel és még sok más érdekességről is szó esik.

A MÉZESKALÁCS DÍSZÍTÉS c. karácsonyi programra előzetes bejelentkezés szükséges.   Ár: 1€/gyermek.

 

Hónap: JANUÁR

Téma: RUHÁZKODÁS

Januárban még mindig a falusi élet lesz a téma. Ezen belül rávilágítunk az öltözködésre. Ki készítette az anyagot és hogyan?  Volt-e színes anyag? Mivel festették a szövetet? A gyerekek megtudják, mi mindent árult el az akkori ruha az őt viselő személyről (hajadon, férjezett asszony közti különbség, stb.)? Ezt a témát a kiállításon belül látható népviseletek is segítenek elmélyíteni.

 

Hónap: FEBRUÁR

Téma: RÉGEN ELFELEDETT MESTERSÉGEK

A falusi élet kapcsán februárban a régi mesterségekről beszélgetünk el, melyek az akkori élet elengedhetetlen részét képezték. Kit nevezhetünk kézművesnek? Kézműves mindenki, aki képes kosarat, kancsót készíteni, kivarrni? Mindenki, aki háztartási eszközöket állít elő? Mit nevezhetünk mesterségnek és kik voltak a mesteremberek?

 

 

Hónap: MÁRCIUS

Téma: HÚSVÉT – SZOKÁSOK ÉS HAGYOMÁNYOK

Elbeszélgetünk arról, mi előzi meg a húsvéti időszakot; mi szabad és mit nem ez alatt az idő alatt, melyek a jeles napok a húsvéti időszakban és hogyan ünnepeljük őket. Milyen szokásokat és hagyományokat tartottak be egykor és milyenek a mai szokások? Mi volt szokás a nagyhét egyes napjain? Kinek nem volt szabad húst vagy édes süteményt enni?

 

Hónap: ÁPRILIS

Téma: ILLIK TUDNI

A változatosság kedvéért most a városi életre világítunk rá. Elbeszélgetünk arról, kik voltak a polgárok. Mi szerint öltöztek? Mi szerint választottak bútort? Milyen szabályok vonatkoztak az ülésrendre? Milyen helyzetben voltak a polgárok gyerekei?  Ki kit tegezhetett? Mit volt szabad és mit nem? Családon belül is mereven követni kellett a viselkedési szabályokat? Vannak különbségek az akkori és mostani viselkedési normák között? Mit illik tudni?

 

Hónap: MÁJUS

Téma: RÉGÉSZET GYEREKEKNEK

Májusban a gyerekek régészekre fognak játszani. Először tisztázni fogjuk: ki a régész? Mit csinál? Mi az érdeklődési köre? Jó megfigyelő kell, hogy legyen? A gyerekek ezután különböző feladatokat kapnak, melyek segítségével beleélhetik magukat a régészek munkájába. Ezen kívül elbeszélgetünk a leletekről, melyek az állandó kiállításban láthatók. Mi a teendő, ha régi leleletre bukkanunk? Megtarthatjuk? Eladhatjuk? Mikor van szükség régészre?

 

Hónap: JÚNIUS

Téma: A FÉM ARCAI

Az új „Fém arcai“ kiállítás kapcsán a fémfeldolgozásról és a fém használatáról fogunk beszélni az ókortól egészen a 20. század második feléig. Megismerkedünk a különböző típusú fémek széles skálájával. A gyűjtemény tárgyaiból kiindulva arról is szó esik, hogy mi mindenre lehetett felhasználni, pl. fegyverek, érmék, dísztárgyak gyártására ... Visszatérünk a mesterségekhez is, és közelebbről megismerkedünk a kovácsmunkával.

 

A programváltoztatás jogát fenntartjuk (a COVID-19 járvány alakulásától függően)!

Hozzáadás dátuma: 2. 10. 2020 9:35
Legutóbbi frissítés dátuma: 2. 10. 2020 9:41
Szerző: Správca Webu