Menu
...
Vlastivedné múzeum v Galante

Alsószeli gőzmalom

Alsószeli gőzmalom

A Nagyszombat Kerületi Önkormányzat az alsószeli gőzmalom felújításával fontos technikai műemlék megmentéséhez járult hozzá. Az épületet a Galántai Honismereti Múzeum felügyeli és a gőzmalmok történetét bemutató állandó kiállítást nyitottak meg. A többi terem gyűjteményi raktárként fog szolgálni.

A Nagyszombat Kerületi Önkormányzat 2019-ben vásárolta meg a malom épületét Alsószeli közsgében (Galántai járás) és gondos előkészítés után felújíttatta azt. Annak ellenére, hogy az épület viszonylag jó állapotban volt, a beruházás és modernizáció összege csaknem 600.000 € volt. Jelentős ipari emléképület megmentésén és új kiállítási tér kialakításán túl a Galántai Honismereti Múzeum tágas és megfelelő raktárhelyiségeket is nyer a csaknem 25 000 tárgyból álló gyűjteménye nagy részére.

A múzeum munkatársai Mgr. Takács Mihály igazgató és Mgr. Diana Gruberová etnográfus vezetésével új állandó kiállítást nyitottak meg az épületben Az alsószeli gőzmalom címmel. A tárlat az ipari forradalom időszakáig mutat, amikor a modern technológiák előtérbe kerülnek a malomiparban is és a 19—20. század fordulóján innovatív berendezések jelennek meg a malmokban. A budapesti GANZ gyárból származó eredeti berendezés sajnos nem maradt fent.

Az alsószeli gőzmalom a századfordulón régiónkban bekövetkező technikai fejlődés vitathatatlan bizonyítéka. A felújított épület ünnepélyes átadójára és a kiállítás megnyitójára 2022. október 5-én került sor, melyen részt vett Nagyszombat Kerületi Önkormányzat vezetése - Mgr. Jozef Viskupič, elnök és Mgr. Berényi József alelnök, valamint több meghívott vendég. A nyilvánosság részére későbbi időpontban nyitjuk meg az épületet.

Hozzáadás dátuma: 6. 10. 2022 16:10
Legutóbbi frissítés dátuma: 6. 10. 2022 16:33
Szerző: Správca Webu