Menu
...
Vlastivedné múzeum v Galante

VMGa blog

Helytörténeti kiadványok a könyvtárunkban

Helytörténeti kiadványok a könyvtárunkban

Dátum: 3. 4. 2024

A Galántai Honismereti Múzeum elsődleges feladata régiónk tárgyi emlékeinek feltárása, megőrzése és bemutatása. Emellett intézményünkben rendelkezésre áll egy közel 7000 kötetes kézi könyvtár is, amely olvasóteremként szolgál a kutatók, helytörténészek és a diákok számára.

Üvegtársak - Lipovics János megnyitó beszéde 2

Üvegtársak - Lipovics János megnyitó beszéde

Dátum: 21. 11. 2023

Az aktuális Üvegtársak c. kiállításunk megnyitójára 2023. november 15-én került sor. Lipovics János iparművész, szobrász megnyitó beszédét teljes egészében közöljük.

Strucctojás a prágai Jézus Krisztus alakjával  1

Strucctojás a prágai Jézus Krisztus alakjával

Dátum: 4. 4. 2023

A hónap tárgya, amely szimbolikusan kapcsolódik a legfontosabb keresztény ünnephez - a húsvét időszakához, a vágsellyei Reinald Kuna művész által készített szakrális témájú hímes tojás.

recept

A mi mézeseink - recept

Dátum: 13. 12. 2022

A Mézeskalácsos karácsony című illatozó programunk mind a gyermekek, mind a felnőttek körében nagy sikernek örvend. Mutatjuk az általunk használt és jól bevált receptet. Karácsonyig még elkészíthetik, hiszen ezek a mézeskalácsok rögtön puhák.

Galánta, ahogyan már sosem fogjuk látni

Galánta, ahogyan már sosem fogjuk látni

Dátum: 20. 7. 2022

Galánta, ahogy már sosem fogjuk látni c. programsorozatunknak nagy sikere volt tavasszal. Erre visszaemlékezve született meg ez a cikk, amelyben történelmi képeslapok segítségével mutatunk be 10 érdekes épületet, helyet.

Húsvéti korbácsok

Húsvéti korbácsok

Dátum: 19. 4. 2022

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, amikor Jézus Krisztus feltámadására emlékezünk. De ez az időszak már a kereszténység előtt is nagyon fontos volt az ember életében, és számos hozzá fűződő szokás, mágikus cselekedet még ma is él.

Múzeumi könyvtárunk várja az olvasókat

Múzeumi könyvtárunk várja az olvasókat

Dátum: 15. 3. 2022

Március a könyv hónapja, de nem csupán ennek apropóján hívjuk fel figyelmüket, hogy múzeumi könyvtárunk és az olvasóterem idén is nyitva áll a diákok, illetve a kutatók, helytörténészek előtt. Helyben olvasási lehetőséget kínálunk, szolgáltatásaink ingyenesek.

Spodná bielizeň v zbierkach múzea

Alsóruházat a Galántai Honismereti Múzeum gyűjteményéből

Dátum: 25. 2. 2022

A Galántai Honismereti Múzeum gyűjteményi állományában még sok olyan alsónemű van, ami sajnos nem fért már be az aktuális Mi rejlik a ruha alatt c. kiállításba, de szeretnénk, ha Önök is megismernének néhányat ezekből a 20. század első, illetve második feléből származó darabokból.

Karácsonyi szalmadíszek Szeredből

Karácsonyi szalmadíszek Szeredből

Dátum: 22. 12. 2021

A karácsonyfaállítás hagyománya tájainkon a 19. században, az arisztokrácia és a tehetősebb városi polgárság körében terjedt el, a század végére pedig már vidéken, a falvakban is átvették a szokást. A falusi emberek különböző termésekkel, természetes anyagokból készült díszekkel ékesítették a fát.

Boszorkányok a múzeumban

Boszorkányok a múzeumban

Dátum: 10. 12. 2021

Nagy lelkesedéssel készülődtünk tavalyelőtt a Boszorkányok a múzeumban c. családi programunkra, hogy aztán több hónapnyi munka eredménye egyetlen varázslatos estén megelevenedjen!

500 éves festmények a Galántai Honismereti Múzeumban

500 éves festmények a Galántai Honismereti Múzeumban

Dátum: 9. 11. 2021

Az aktuális Kuffner báró műgyűjteménye c. kiállításunkban 4 db eredeti festményt állítunk ki, amely a diószegi kastély képtárát díszítették. Nekünk kivételes alkalom ez, hogy reneszánsz és barokk festmények láthatóak a kiállítótermeinkben, ezért erre a tárlatra kiváltképpen büszkék vagyunk.