...
Vlastivedné múzeum v Galante

VMGa blog

Strucctojás a prágai Jézus Krisztus alakjával  1

Strucctojás a prágai Jézus Krisztus alakjával

Dátum: 4. 4. 2023

A hónap tárgya, amely szimbolikusan kapcsolódik a legfontosabb keresztény ünnephez - a húsvét időszakához, a vágsellyei Reinald Kuna művész által készített szakrális témájú hímes tojás.

recept

A mi mézeseink - recept

Dátum: 13. 12. 2022

A Mézeskalácsos karácsony című illatozó programunk mind a gyermekek, mind a felnőttek körében nagy sikernek örvend. Mutatjuk az általunk használt és jól bevált receptet. Karácsonyig még elkészíthetik, hiszen ezek a mézeskalácsok rögtön puhák.

#

Galánta, ahogyan már sosem fogjuk látni

Dátum: 20. 7. 2022

Galánta, ahogy már sosem fogjuk látni c. programsorozatunknak nagy sikere volt tavasszal. Erre visszaemlékezve született meg ez a cikk, amelyben történelmi képeslapok segítségével mutatunk be 10 érdekes épületet, helyet.

#

Húsvéti korbácsok

Dátum: 19. 4. 2022

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, amikor Jézus Krisztus feltámadására emlékezünk. De ez az időszak már a kereszténység előtt is nagyon fontos volt az ember életében, és számos hozzá fűződő szokás, mágikus cselekedet még ma is él.

#

Múzeumi könyvtárunk várja az olvasókat

Dátum: 15. 3. 2022

Március a könyv hónapja, de nem csupán ennek apropóján hívjuk fel figyelmüket, hogy múzeumi könyvtárunk és az olvasóterem idén is nyitva áll a diákok, illetve a kutatók, helytörténészek előtt. Helyben olvasási lehetőséget kínálunk, szolgáltatásaink ingyenesek.

Spodná bielizeň v zbierkach múzea

Alsóruházat a Galántai Honismereti Múzeum gyűjteményéből

Dátum: 25. 2. 2022

A Galántai Honismereti Múzeum gyűjteményi állományában még sok olyan alsónemű van, ami sajnos nem fért már be az aktuális Mi rejlik a ruha alatt c. kiállításba, de szeretnénk, ha Önök is megismernének néhányat ezekből a 20. század első, illetve második feléből származó darabokból.

#

Karácsonyi szalmadíszek Szeredből

Dátum: 22. 12. 2021

A karácsonyfaállítás hagyománya tájainkon a 19. században, az arisztokrácia és a tehetősebb városi polgárság körében terjedt el, a század végére pedig már vidéken, a falvakban is átvették a szokást. A falusi emberek különböző termésekkel, természetes anyagokból készült díszekkel ékesítették a fát.

#

Boszorkányok a múzeumban

Dátum: 10. 12. 2021

Nagy lelkesedéssel készülődtünk tavalyelőtt a Boszorkányok a múzeumban c. családi programunkra, hogy aztán több hónapnyi munka eredménye egyetlen varázslatos estén megelevenedjen!

#

500 éves festmények a Galántai Honismereti Múzeumban

Dátum: 9. 11. 2021

Az aktuális Kuffner báró műgyűjteménye c. kiállításunkban 4 db eredeti festményt állítunk ki, amely a diószegi kastély képtárát díszítették. Nekünk kivételes alkalom ez, hogy reneszánsz és barokk festmények láthatóak a kiállítótermeinkben, ezért erre a tárlatra kiváltképpen büszkék vagyunk.