...
Vlastivedné múzeum v Galante

Mi rejlik a ruha alatt?

Mi rejlik a ruha alatt?

Melltartók, alsónadrágok, harisnyák, fűzők és krinolinok adnak választ a kérdésre: mi rejlett a ruha alatt a múltban? A Galántai Honismereti Múzeum aktuális kiállítása lehetővé teszi a látogató számára, hogy a 19. század közepétől a 20. század közepéig tartó időszakban viselt ruhák alá kukucskáljon.

Hogyan született a kiállítás ötlete?

„A férjem családi házának padlásán egy régi hajókoffer rejtőzött“ – emlékezik vissza a kiállítás ötletének megszületésére Novák Mezőlaky Margaréta történész, a Mi rejlik a ruha alatt? c. kiállítás szerzője és kurátora. A poros koffert körülbelül tíz évvel ezelőtt nyitotta ki. „A szépen elrendezett, megsárgult ruhadarabok már az első pillanattól egy rendkívüli leletet sejtettek.“ A történész gyönyörű fehérneműket talált, amely módos menyasszony hozománya lehetett a 19. században. 

Mi rejlik a ruha a latt? a Galántai Honismereti Múzeum kiállítása

Női és férfi fehérneműk színes palettája

Az aktuális kiállítás alapját ezek a padláson talált gyöngyszemek alkotják, melyeket a lévai Barsi Múzeum és a Galántai Honismereti Múzeum gyűjteményi tárgyai és korabeli szabásminták alapján készített másolatok egészítenek ki. Novák Margaréta így jellemzi a kiállítást: „A kiállítás időrendi sorrendben követi a fehérnemű történetét az 1950-es évekig, bemutatva azokat az elegáns és hétköznapi darabokat is, amelyek a városi, felsőbb rétegek hölgyei, valamint az egyszerű falusi nők ruhatárába tartoztak. Nem feledkeztünk meg az urakról sem, az eredeti darabok mellett megtalálhatók a férfi alsóneműk egy-egy replikája is.”

A kiállítás bepillantást enged a galántai régió vidéki lakosainak alsóruházatába is, amelyek a Galántai Honismereti Múzeum gyűjteményéből származnak. Kendervászonból készült pendelyekből, ingekből és alsószoknyákból kapnak ízelítőt a látogatók. Érdekes darabja a kiállításnak a teljes testet fedő alsónemű, melynek a hátsó része szükség esetén lekapcsolható, illetve egy férfi ágyékkötő másolata.

Mi rejlik a ruha a latt? a Galántai Honismereti Múzeum kiállítása

A fehérnemű története az ágyékkötőtől a neglizséig

A múltban a fehérnemű mindenekelőtt gyakorlati funkciót teljesített: megvédte a testet a külső hatásoktól. Idővel esztétikai funkciója is kialakult, és segített elérni az adott korszak szépségideáljának megfelelő karcsú derekat, mellméretet vagy csípőbőséget. A látogatók a fehérnemű történetét szöveges paneleken és képeken követhetik nyomon az őskortól az újkorig.

Próbálja föl! - interaktív kiállítás

Néhány krinolin és alsószoknya replika azzal a céllal került be a kiállítás anyagába, hogy a látogatók felpróbálhassák azokat, ezáltal egy kicsit megtapasztalják a régi idők viseletét.

A Mi rejlik a ruha alatt? c. kiállítás 2022.02.26-ig tekinthető meg a Galántai Honismereti Múzeumban.


A kiállítás megnyitójára 2021. 12., 17:00 órakor került sor, de a járvány elleni óvintézkedések miatt sajnos látogatók nélkül online valósult meg. A videó a Galántai Honismereti Múzeum YouTube-csatornáján látható: 

 

Dátum vloženia: 17. 12. 2021 9:15
Dátum poslednej aktualizácie: 1. 3. 2022 11:03
Autor: Správca Webu