...
Vlastivedné múzeum v Galante

Múzeumi könyvtárunk várja az olvasókat

Múzeumi könyvtárunk várja az olvasókat

Március a könyv hónapja, de nem csupán ennek apropóján hívjuk fel figyelmüket, hogy múzeumi könyvtárunk és az olvasóterem idén is nyitva áll a diákok, illetve a kutatók, helytörténészek előtt. Helyben olvasási lehetőséget kínálunk, szolgáltatásaink ingyenesek.

Könyvtári állományunk bővült

 

Érdemes fellapozni a 10 éve elhunyt Danajka Lajos felsőszeli helytörténész köteteit -- közülük kiemelném a Két tűz között címűt, amelyben a felsőszeli leventék kálváriáját meséli el az 1944-46-os évekből. A szerző többi kiadványa is érdekes, azokban meséket, adomákat gyűjtött össze szülőfalujából.

konyvek

 

Több hónapig volt látogatható a Mi rejlik a ruha alatt c. időszakos kiállítás. Erre készülve több nagyszerű, tartalmas kötetet sikerült beszerezni (A divat – ennek szlovák nyelvű változata is megvan Móda címmel, Rizsporos hétköznapok, Móda v kruhu času, Móda na Slovensku).

 

konyvek

Figyelmükbe ajánlom a szlovák nyelven megjelent História od počiatkov civilizácie po dnešok c. gyönyörűséges kiadványt, amely az emberiség történetét dolgozza fel. A történelmet összefüggéseiben láttatja, a szöveg olvasmányos, közérthető, a csodálatos képek meg már csak hab a tortán. Ugyanezt lehet elmondani E. H. Gombrich Príbeh umenia c. művészettörténeti kötetéről, amely magyarul is megtalálható könyvtárunkban, csak régebbi kiadásban (A művészet története). Érdekes olvasmány az 1869-ben a Vajdaságban született szlovák építész, Michal Milan Harminc életéről szóló kiadvány, tele szebbnél szebb képekkel az általa tervezett épületekről – ezeket Budapesten vagy Pozsonyban még ma is megcsodálhatjuk.

 

konyvek

 

Folyóiratok

 

És nem utolsósorban a Pamiatky a múzeá, Múzeum, Múzeum Cafe, Historická revue, Slovenský národopis, Etnologické rozpravy c. szakfolyóiratoknak több évfolyama is az érdeklődők rendelkezésére áll!

periodika

 

Nyitvatartás

 

Nyitvatartás: Hétfő kivételével naponta 9:00-15:30 óráig.

Elérhetőségek: 031/780 55 35, e-mail: muzejnakniznica.ga@zupa-tt.sk

kniznica

 
Szöveg: Holop Erzsébet
Fényképek: a múzeum archívuma
Hozzáadás dátuma: 15. 3. 2022 13:43
Legutóbbi frissítés dátuma: 22. 3. 2022 11:00
Szerző: Správca Webu