Menu
...
Vlastivedné múzeum v Galante

Naše medovníky - recept

medovnik

Náš voňavý vianočný program s názvom Medovníkové Vianoce majú veľký úspech nielen medzi deťmi, ale aj medzi dospelými. Prinášame recept, ktorý máme odskúšaný. Stihnete si upiecť do Vianoc, lebo sú okamžite mäkučké.

HRNČEKOVÝ MEDOVNÍK

 

Prísady:

8 hrnčekov hladkej múky (1kg)

1 a pol hrnčeka práškového cukru (30dkg)

3 čajovej lyžičky sóda bikarbóny

1 polievkovej lyžice medovníkového korenia (alebo škorica a klinčeky pol na pol)

30dkg margarínu alebo masla

1 hrnček medu (2,5dl)

3 vajcia

 

Postup:

  1. Preosiatu múku, práškový cukor, korenie a sóda bikarbónu premiešame vo veľkej miske.
  2. Margarín nakrájame na menšie kusy, ktoré ešte prstami rozmiešame v základe, potom pridáme aj vajíčka a med, dôkladne vypracujeme cesto a rozdelíme na tri porcie (takto sa s nimi pracuje ľahšie).
  3. Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto na hrúbku 0,5cm a pomocou formičky vykrojíme medovníčky, uložíme na plech s papierom na pečenie.
  4. Dáme piecť pri teplote 180°C nanajvýš 10 minút.

 

Tip: Aby boli medovníčky lesklé, potrieme rozšľahaným vajíčkom pred pečením aj po pečení (ešte horúce medovníčky).

Z tejto porcie vyjde asi 100—150 kusov (závisí od veľkosti formičiek).

 

Snehová pena na zdobenie:

15 dkg práškového cukru na 1 bielko.

Dátum vloženia: 13. 12. 2022 16:19
Dátum poslednej aktualizácie: 15. 12. 2022 9:39
Autor: Správca Webu